Από τον διαδικτυακό μου φίλο Alexandros Niklan

ΜΕΓΑΛΟ ΚΕΙΜΕΝΟ.. ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΥΠΟΜΟΝΗ.

Λοιπόν … μια ακόμη φορά.

Με αφορμή την πρωινή μου δημοσίευση που ξεσήκωσε αντιρρήσεις. Αρχικά επιτρέψτε μου να περιγράψω το σύστημα.

Εχουμε 3 παράγοντες. Τον πελάτη που είναι ο πολίτης… τον πωλητή που είναι η τράπεζα .. και την ελεγκτική αρχή που είναι το κράτος.

Τώρα μια διευκρίνηση… μέχρι και το 2006 αν θυμάμαι καλά (οι οικονομολόγοι βοηθούν εδώ παρακαλώ)… οι τράπεζες ήταν ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ… δεν είναι κρατικά, δεν φέρανε καμία ευθύνη να λειτουργήσουν με γνώμονα το δημόσιο όφελος παρόλο που αυτός είναι ο ρόλος τους (Θεωρητικά .. για να κερδίσουν μετά από επιστροφή επενδύσεων).

Έτσι από το 1995 ειδικά και αργότερα , με κορύφωση λίγο μετά το 2005 , η Ελλάδα είχε δεχθεί μια καμπάνια διαφήμισης «δανεικού χρήματος» που έδιναν οι τράπεζες προφανώς για να δείξουν αύξηση «αξίας» τους ( συγνώμη από τους οικονομολογους… γνωρίζω μόνο βασικά για όρους και μεθόδους).

Οπότε άνοιξαν πόρτες και παράθυρα, νοικιάσαν εταιρίες και παίρναν τηλέφωνο τον ‪#‎Μπάμπη‬ ( «δανείζομαι» Παναγιώτη ) και του «χαρίζαν» κάρτες, δάνεια, χορηγήσεις, κτλ. Του προεγκρίναν κάρτες και δάνεια εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ ενώ μόλις πριν λίγα χρόνια ο ίδιος αγόραζε Ι.Χ. μόνο με 50% προκαταβολή και γραμμάτια στον τοκογλύφο-έμπορο.

Η ευθύνη λοιπόν της τράπεζας αρχίζει από το οτι έδωσε ΞΕΝΟ ΧΡΗΜΑ (της ΕΚΤ) στους Έλληνες χωρίς να τσεκάρει αν ο αγαπητός ‪#‎Μπάμπης‬ έχει τα εχέγγυα για να πάρει αυτό το δανεικό χρήμα. Όμως αυτό αύξανε το κέρδος τους καθώς με πρόσχημα πώς δείχνουν αυξημένο «τζίρο» δανειζοντουσαν και άλλο από ΕΚΤ με χαμηλότερα επιτόκια .. και μαντέψτε που πήγαιναν και σε ποιες τσέπες τα περισσότερα… ΜΜΕ, Ομάδες αθλητικές, ΜΚΟ, κτλ.. Πλυντήρια ολκής με θαλασσοδάνεια.

Ή ευθύνη λοιπόν εδώ του κράτους ήταν πώς αν διαπίστωνε πώς η τράπεζα δάνειζε ΞΕΝΟ χρήμα ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΝΑ ΚΑΛΥΨΕΙ μετά… να της έχωνε ένα λουκέτο και να έστελνε τους Δ.Σ. σε κλουβιά 2Χ3 και κατάσχεση κάθε περιουσίας τους.

Παράλληλα όμως ο πολίτης #Μπάμπης» που είχε γλυκαθεί ΔΕΝ ΣΚΕΦΤΟΤΑΝ. Είχε ξεχάσει πώς κανείς δεν χαρίζει χρήματα και φυσικά όλα έχουν αρχή και τέλος. Έτσι σχημάτισε μόνος του (χωρίς καμία εγγύηση) μια εικόνα της Ελληνικής οικονομίας που ανθοφορεί (χωρίς καμία παραγωγή, βιομηχανία κτλ.. ) και πώς θα μπορεί εσαεί να ανεβάζει το βιοτικό του επίπεδο ΜΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ. Η ευθύνη του πολίτη δηλαδή είναι πώς δεν ξέρει απλά οικονομικά που λένε οτι έχω 5 ευρώ στην τσεπη δικά μου και 150 ευρώ δανεικά που πρέπει να τα γυρίσω πίσω με καπέλο 50 ευρώ σε Χ μήνες/έτη… και επειδή δεν το σκεφτόταν όταν ερχόταν η ώρα πληρωμής τότε, έπαιρνε και άλλο δάνειο ή καρτα να πληρώσει τα πρώτα.. και αυτό συνεχιζόταν..

Ωφελούσε αυτός ο κύκλος και τις τράπεζες και τα μεγαλοστελέχη που κονομούσαν … και τους πολιτικούς που ξέπλεναν και έβαζαν στην τσέπη τους πολλά δις… και τους πολίτες που ανεβάζαν βιοτικό επίπεδο από το ΦΙΑΤ 126 και το 60m² με ενοίκιο σε μια γειτονιά , σε αυτοκίνητο >2000cc και μεζονέτα με στεγαστικό στα προάστεια.

Και σκάει το 2007… και αρχίζει το παραμύθι από την Lheeman που είχε κάνει και αυτή το ίδιο με τα σπίτια στις ΗΠΑ, αλλά ως έξυπνοι οικονομολόγοι, μαζεύουν τα κόκκινα δάνεια σε ομόλογα μεγάλης δήθεν αξίας και τα πουλάνε ως «σιγουράκι» στην Ευρώπη… (θυμάστε citibank πιστεύω). … και αρχίζει τότε το παραμύθι.. γιατί οι δανειστές των τραπεζών (βλ. πολλά funds κτλ.. ) ζητήσαν χρήματα για τις επενδύσεις τους. Αλλά τα δάνεια δεν είχαν αντίκρυσμα .. και αρχίζει και πάει αλυσίδα και έρχεται στο κωλοχανείο μας… που τότε είχε Ζαχοπουλειάδα και τι κωλομέρι φαινόταν.

Σκάει λοιπόν στην κεφάλα μας και αρχίζουν οι τράπεζες τα μα και μου στους πολιτικούς και πώς θα τους πάρουν μαζί τους στον πάτο… και έρχονται τα ΔΟΜΗΜΕΝΑ.. το PSi… τα haircut … και ο δανεισμός των τραπεζών να καλύψουν το χάος με ΚΡΑΤΙΚΗ ΕΓΓΥΗΣΗ. Με δικά μας λεφτά τότε που δεν είχαμε δηλαδή. Είχαμε όμως περιουσιακά στοιχεία με «υποσχετική»…Ι.Χ. , ακίνητα, πάγια κτλ… και αυτά ΠΡΟΕΓΓΡΑΦΗΣΑΝ ΤΌΤΕ.

Σε αυτό το οικονομικό χάος που και μένα μου τα εξήγησε πάνω κάτω ένας κακόμοιρος φίλος με γνώσεις οικονομικής όσο πιο απλά μπορούσε… ο τελευταίος τροχός της αμάξης ήταν ο πολίτης. Μόνο που αυτό δεν αφαιρούσε την δική του απλή ευθύνη. Να μην είναι κορόιδο και να πιστεύει πώς με δανεικά χρήματα θα κάνει καλύτερη την ζωή του και δεν θα τα επιστρέψει ποτέ.. γιατί δεν πήρε δάνειο για επιχείρηση αλλα για να πάρει περιουσιακά στοιχεία που ΔΕΝ ΕΦΕΡΝΑΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑ για να αποπληρώσει το δάνειο.

Έτσι κάπου στο 2010… ήρθε το ΔΝΤ… και επειδή είχε πολύ περισσότερες γνώσεις από την Ε.Ε και την ΕΚΤ τους λέει…ΣΑΣ ΠΙΑΣΑΝΕ ΜΑΛΑΚΕΣ.. τα στατιστικά είναι ψεύτικα και οι Έλληνες γλεντάνε με τα δικά σας χρήματα… διότι δεν πρόκειται αυτά τα δανεικά να γυρίσουν πίσω αφού πήγαν σε αγορές (υπερεκτιμημένες) και σε τσέπες αγνώστων.. ΟΧΙ ΣΕ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ.

Και εκεί πλέον οι ξένοι στριμώξαν τις τράπεζες.. αυτές έδειξαν προς τους πολιτικούς.. αυτοί προς τις τράπεζες και τους πολίτες.. και οι πολίτες προς τους άλλους δύο. Οι ξένοι αδιαφορούν και βαράνε στο κεφάλι πλέον και λένε.. κόψτε τα εισοδήματα σας σε εποχές που ήσασταν προ ευρώ και είχατε ανταγωνιστικότητα. Έλα όμως που τότε είχαμε βιομηχανία και αγροτική παραγωγή και τώρα οχι ( <1981 ).. οπότε η ανταγωνιστικότητα είναι μηδενική.. ΜΗΔΕΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ.. μηδέν πλούτος .. και κινούμαστε μόνο με δανεικά.. και τώρα πλέον καλούμαστε να δώσουμε αυτά που αγοράσαμε με τα ξένα χρήματα (δικαίως — αδίκως.. κρίνετε μόνοι σας )… και όλοι λένε ΔΕΝ ΕΥΘΥΝΟΜΑΙ.

Και ρωτώ ο αφελής … το 1999 είχαμε το ΧΑΑ με τον μπακάλη της γειτονιάς να έχει portfolio με blue chips σε χαρτιά και να λέει κέρδισα 10.000.000 δρχ σε προοπτική αποπληρωμής 20 ετών (blue chips είπαμε .. οχι φούσκα )… και θα τα βάλω σε fast pay chip με μεγάλο ρίσκο (δεν ήξερε ο #Μπάμπης είπαμε )… και θα πάρω, χωρίς εγγυημένη απόδοση , σε 2 χρόνια 50.000.000 δρχ…. ΕΣΥ ΡΕ ΜΠΑΜΠΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙΣ , ΠΩΣ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΟΤΙ ΘΑ ΠΑΡΕΙΣ ΤΟΣΑ;.. δεν πονηρεύεσαι;.. δεν σκέφτεσαι πώς 10.000.000 σε 2 χρόνια για να φέρουν 50, πρέπει να δίνουν 250% κέρδος;.. ποιά δουλειά δίνει τόσα εκτός από ναρκωτικά και όπλα; πόσο ηλίθιος είσαι;…

και μετά από αυτο.. σκάει και το θέμα με τα δάνεια.. και είσαι ο ΜΠΑΜΠΗΣ με ένα πορτοφόλι μέχρι το 1995 με 120.000 δρχ μισθό και μέσα σε λίγα χρόνια έχεις πορτοφόλι δερμάτινο alcadara ( τρομάρα μας ) και με την ΙΔΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ.. ΜΕ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ.. παίρνεις πλέον 1500 ευρώ μισθό ( 450.000 δρχ. περίπου ) και έχεις περιουσιακά στοιχεία που κοστίζουν 450.000.000 δρχ. … δεν κόβει πώς κάτι δεν πάει καλά;… πόσο χαζός μπορείς να είσαι πώς θα έχεις αυτά τα χρήματα γιατί είσαι ο ‪#‎ΜΠΑΜΠΗΣ‬ , ως τελευταίος τροχός της αμάξης και δεν θα έχουν φάει Χ1000 άλλοι πιο έξυπνοι απο σένα και θα σου χώσουν κεραμίδα μετά;…

Αυτά .. και συγνώμη για το μακροσκελές.. αλλά πραγματικά ίσως να πρέπει να το βάλω για να δώσω μια καλή εικόνα του τι γίνεται. Αν πάντως ακόμα αναζητάμε ευθύνες γιατί δεν έχουμε κατανόηση… ας τα πάμε σειριακά… ας δώσουμε ευθύνες σε εμάς γιατί είμαστε ο ΜΠΑΜΠΗΣ… μετά στις τράπεζες .. και μετά στους πολιτικούς. Όλοι βάλαμε το χεράκι μας.. απλά εμείς την πληρώνουμε, γιατί είμαστε .. ο ΜΠΑΜΠΗΣ

https://www.facebook.com/profile.php?id=675749034&fref=nf&pnref=story

Advertisements