Μετά από συζητήσεις δύο ημερών,  πιστεύω πως κατάφερα βρω το πρόβλημά μας. Προετοιμάστείτε για ανώμαλη προσγείωση γιατί το σημείο που θα καταλήξουμε δε θα είναι αρεστό σε κανέναν. Επειδή θα υπάρξει ανάλυση, παρακαλώ διαβάστε μέχρι το τέλος και με προσοχή πριν να σχολιάσετε.
Πολλοί νομίζουν πως για το σημείο που φτάσαμε σα χώρα, ή σαν πλανήτης, φταίει:
-η νομισματική πολιτική,
-ο υπερπληθυσμός,
-η αριστερά,
-ο λαϊκισμός,
-οι αγορές,
-οι τράπεζες,
-οι επιχειρήματίες,
-οι λάθος πολιτικές των κυβερνήσεων,
-η τεχνολογική εξέλιξη,
-και δε ξέρω και εγώ τι άλλο.

-Λάθος. Δεν είναι τίποτα από όλα αυτά.
Το πρόβλημα του πλανήτη, είναι οι βλάκες.
Ναι καλά διαβάσατε και μη βιαστείτε να βγάλετε συμπεράσματα πριν ολοκληρώσω.
-Οι βλάκες, ζουν ανάμεσά μας. Είναι παντού.
-Είναι η Βρετανίδα κοπέλα των 25 ετών που πίστευα πως με το κλείσιμο συνόρων δε θα μπορέσει να δει ποτέ τη Disneyland στο Παρίσι και ψήφισε Brexit για να μη ξαναδεί το euro ποδόσφαιρο…
-Είναι ο Γάλλος κρατιστής που βρίσκει διέξοδο στη Λεπέν και την ακροδεξιά.
-Είναι ο Μουσουλμάνος που πείθεται πως αμα ανατιναχτει θα πάει στο παράδεισο να κάνει όργια!
-Είναι ο μέσος Έλληνας που πίστεψε πως μια ωραια μέρα ξύπνησαν οι πολιτικοί μας και αποφάσισαν να μειώσουν κατά 30% το βιοτικό του επίπεδο, και θέλανε να φτάσουν τα ποσοστά τους στο 6-8%.
-Είναι ο μέσος ψηφοφόρος που πίστευε πως θα μας παρακαλάνε να μας δανείζουν.
-Είναι ο καταληψίας που έκανε κατάληψη το ’90 με αίτημα τη διατήρηση των αδικαιολόγητων απουσιών και κατάφερε να γίνει πρωθυπουργός.
-Είναι ο υπάλληλος που πληρώνεται για μια δουλειά αλλά θεωρεί πως πρέπει να ρώτα συνεχώς και να μη παίρνει καμμία πρωτοβουλία.
-Είναι αυτός που είδε να χτυπούν μια γυναίκα μπροστά του και κάθησε ακίνητος, αμέτοχος και τελικά απέκτησε το ανώτατο αξίωμα της χώρας.
-Είναι ο Μπάμπης που πήρε δανεικά και δε θέλει να τα επιστρέψει.
-Είναι η κυρά Σούλα που πήρε στεγαστικό και μένει 6 χρόνια τσάμπα σε ένα οίκημα που αποκαλεί σπίτι της.
-Είναι ο Αντώνης που άνοιξε μαγαζί, έκλεισε τον ανταγωνιστή του κατεβάζοντας τιμές και βάρεσε κανόνι αφήνοντας τα πάντα απλήρωτα.
-Είναι ο Σάκης που αντί να βγει έξω, ένα βρει δουλειά, ζει από τη σύνταξη της μάνας του και ποστάρει στο fb, θεωρίες συνωμοσίας για ψεκασμους, για το χάραγμα, για τους ερπετόμορφους. για τη νέα τάξη πραγμάτων, για τα χασισέλαια που θεραπεύουν καρκίνους,.
-Είναι ο Βαγγέλης που αντι να εξυπηρετεί τους πελάτες του ξενοδοχείου που δουλευει, τους πουλάει 100% παραπάνω υπηρεσίες για να τα τσεπώσει κάτω από το τραπέζι, μαυρα.
-Είναι ο Λάκης το αφεντικό του, που τα βλέπει και τον αφήνει,
-Είναι η Τζένη που δουλευει στο τουριστικό γραφείο κια ζητάει καλή τιμη χοντρικης για να φανει στην αφεντικίνα της αλλά μετά ζητάει προμήθεια επί του τιμολογούμενου ποσού!
-Είναι ο Άγγελος που κατέβηκε στο συλλαλητήριο να διαδηλώσει για τις νέες ταυτότητες, τη συνθήκη Σένγκεν και το 666…
-Είναι ο Γιώργος που ακόμα ψήφίζει ΠΑΣΟΚ γιατί «είχε φάει ψωμι το ’81» από τον Ανδρέα.
-Είναι η κυρα καίτη η συνταξιούχος που ακούει την αλήθεια αλλά περιμένει μαγική λύση.
-Είναι ο Ρούλης με τα τρία ξενοδοχεία που ψήφισε Σύριζα για να «έρθει επιτέλους η ανάπτυξη»!
-Είναι ο Μήτσος ο ταξιτζής, που τα ξέρει όλα, παραπονιεται για τη πτωση της δουλειάς, αλλά μόλις μπει τουρίστας στο βρώμικο ταξί του, του παίρνει 20 ευρώ για 2 χιλιόμετρα, χωρις να ανάψει το air condition μη κάψει παραπάνω πετρέλαιο…
-Είναι η Άννα, που παραπονιέται για το μισθό της αλλά μόλις φύγει το αφεντικό, ανοίγει το Facebook και δε δουλευει, και μετα είναι με το ρολόι στο χέρι για να σχολάσει.
-Είναι ο Ανδρέας ο υπάλληλος που για να κάνει κάτι πρέπει να του το ζητήσεις 3-4 φορές και αν είσαι τυχερός θα σου κάνει τη χάρη…
-Είναι η Ματούλα που περιμένει να της πει η καφετζού και η χαρτορίχτρα αν τη κερατώνει ο άντρας της!
-Είναι ο Ανδρέας που υποστηρίζει πως οι άνθρωποι είναι πάνω από τα νούμερα!
-Είναι ο Σταυρος που νόμίζει πως όλος ο κόσμος του χρωστάει και μπορει να κάνει ότι θέλει.

Οι Βλάκες είναι ολόγυρά μας…. Δε φταίνε αυτοί… Έτσι γεννήθηκαν. Και ότι και να λένε κάποιοι, κατά τη γνώμη μου, δεν επιδέχονται βελτίωση. Η ικανότητα κρίσης δεν είναι επίκτητη. Δυστυχώς.
Σε έναν παπαγάλο μπορεις να μάθεις περισσότερες λέξεις αν ασχοληθεις περισσότερο μαζί του, αλλά θα παραμείνει παπαγάλος.
Το ίδιο και ο Βλάκας. Ο Βλάκας παραμένει βλάκας! Έξυπνος δε θα γίνει ποτέ…

Το χειρότερο είναι πως όλοι αυτοί, έχουν για υποστηρικτές τους, τους όλο και πιο λίγους έξυπνους αυτου του πλανήτη που τους βλέπουν με συμπάθεια και τους υπερασπίζονται λόγω δημοκρατίας και συντάγματος…
Είναι δελεαστικό να βλέπεις με συμπάθεια, τη κοπελίτσα στη τηλεόραση να της ζητάνε να δείξει στο χάρτη την Αγγλία και να σου δείχνει τη Γερμανία ή Τη Σουηδία και να τη δικαιολογεις, αλλά να σου θυμίσω πως αυτη ψηφίζει και έχει τα ίδια δικαιώματα με εσένα… Δίκαιο;

Το χειρότερο είναι, πως κατά τη γνώμη μου, πολλαπλασιάζονται με ταχεις ρυθμούς. Οι έξυπνοι αυτου του πλανήτη, κάνουν παιδιά με οικογενειακό προγραμματισμό και πλέον όλο και λιγότερα. Προηγούνται άλλα πράγματα. καριέρα, διασκέδαση, οικονομική εξασφάλιση, ενώ ο βλάκας με την ηλίθια σύζυγο στο τροχόσπιτο ή στο δυάρι, αραδιάζουν 4-5 παιδιά και γκρινιάζουν γιατι δεν έχουν να τα ταίσουν.

Κοιτάξτε γύρω σας. Μπορείτε εύκολα να τους ξεχωρίσετε. Οι βλάκες, πηγαίνουν πάντα σε αγέλες.
Ο Βλάκας θέλει να ανήκει κάπου. Σε ομάδες, σε συνδικαλιστικες οργανώσεις, σε κόμματα, σε ομαδικες αγωγες που απορρίπτονται λόγω αοριστίας, σε συλλόγους και γενικώς σε οτιδήποτε τον κάνει να νοιώθει πως ανήκει κάπου.

Ο Βλάκας δεν είναι αμόρφωτος ή αγράμματος. Ο Βλάκας μπορεί να είναι γιατρός, δικηγόρος ή πυρηνικός φυσικός. Βλάκες υπάρχουν παντου. Γιατί αν διαβάσουν αρκετά, παπαγαλίζοντας θα περάσουν με άριστα στο πανεπιστήμιο.
Το θέμα λοιπόν, δεν είναι ταξικό. Βλάκας μπορει να είναι και ένας Καθηγητής πανεπιστημίου των οικονομικών που έγινε υπουργός και πίστευε πως θα βαράει το νταούλι και οι άλλοι θα χορευουν.
Βλάκες μπορεί να είναι και αυτοι που τον πληρώνουν 5.000 τη διάλεξη.
Ο Βλάκας έχει απήχηση τρομερή στους βλάκες. Δε μιλάει με επιχειρήματα. Λέει αερολογίες με περισπούδαστο ύφος και οι βλάκες από κάτω ζητωκραυγάζουν.
Ο βλάκας προτιμά να χτυπήσει το κεφάλι του στο τοίχο, από το να σκεφτει. Μόλις τον στριμώξεις ή θα σε βρίσει ή θα σου πει δεν μπορω να μιλάω για πολιτικά!! (Για οικονομικά μιλάμε αλλά αυτα… είναι λεπτομέρειες)
Ο Βλάκας πάει να ψηφίσει αυτον που θα του χαιδεψει τα αυτια… Είναι σαν κουτάβι… Και μετά ή παθαινει το σύνδρομο της Στοκχόλμηςή βγάζει δόντια να σε δαγκώσει, ψάχνοντας άλλο αφεντικό.
Αλλά υπάρχει και ο βλάκας που δε πάει να ψηφίσει… Δε με εκφράζει κανένας λέει, και κλείνει τη συζήτηση.
-Διάβασες τα προγράμματα κανενός κόμματος ποτέ; τον ρωτας.
-Γιατί να το κάνω; Αφου δε μου αρέσει κανείς απαντά…
Ο βλάκας ψήφισε Σύριζα και μετα χρυσή αυγή να ξεβρωμίσει ο τόπος!
Κοιτάξτε γύρω μας… Δεν ανέφερα ούτε τα μισά παραδειγματα που έχω στο μυαλό μου και υπάρχουν γύρω μας….
Ναι… Εσύ που είσαι μόνος-η σου και ποτέ σου δε περίμενες σωτήρες. Εσύ που πάντα είχες λίγους και καλούς δίπλα σου. Εσύ που κουράζεσαι στη δουλειά σου αλλά νοιώθεις τη χαρά της δημιουργίας. Εσύ που αν στα πάρω όλα θα τα ξαναφτιάξεις από την αρχή. Εσύ που τρώς χαστούκια και ξανασηκώνεσαι με πείσμα….
Εσύ….
Είσαι μειοψηφεία…
Και δυστυχώς, μία νηοπομπή είναι τόσο γρήγορη όσο το πιο αργό καράβι της…
Δεν υπάρχει ελπίδα….
Δε λύνεται το πρόβλημα μέσω της εκπαίδευσης και της παιδείας… Το πρόβατο δε μπορει να εκπαιδευτει και να γίνει λύκος…
Θα παραμείνει πρόβατο….
Οπότε αφήστε τις προσπάθειες για το γενικό καλό γιατί κάτι τέτοιο είναι ουτοπικό….
Ο βλάκας δε βλέπει κανέναν σα πρότυπο για να θαυμάσει, πλην των επικύνδινων δημαγωγών…
Εσύ τώρα που δε ψάχνεις τον μάγο του ΟΖ, άλλά μακροοικονομικές λύσεις σε στέρεες βάσεις…. Άστο… το χάσαμε προ πολλού το τραίνο…
Η Δημοκρατία έφερε τους βλάκες στην εξουσία…
Παναγιώτης Γ. Κορφοξυλιώτης
Advertisements