ΙΔΡΥΣΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΨΕΜΜΑΤΑ

Η ερώτηση των τελευταίων ετών, ειδικά τη τελευταία διετία, είναι η εξής: -Είναι φορολογική παράβαση, φοροδιαφυγή, φοροαποφυγή, φοροκλοπή, φορολογικό έγκλημα η ιδρυση εταιρειας στη Βουλγαρια;

Ας απαντήσουμε αρχικά με δύο ερωτήσεις:

 • -Είναι παράνομο να έχει ένας Βούλγαρος, μία εταιρεία στην Ελλάδα εφόσον δηλώνει όλα τα εισοδήματα της εταιρείας του και πληρώνει όλους τους φόρους;
 • -Είναι νόμιμο να σου «αρπάζουν» τα 90 από τα 100 ευρώ που εισπράττεις στην Ελλάδα εκδίδοντας παραστατικό;
Έχετε κάνει ποτέ τις προσθέσεις; Ας τα θυμηθούμε:
 1.  Φόρος εισοδήματος: 29%
 2.  Προκαταβολή φόρου 29% (100%)
 3. «Έκτακτη» εισφορά αλληλεγγύης: 2-10%
 4.  ΕΦΚΑ: 27%
 5.  Τέλος επιτηδεύματος 650-1.000 ευρώ. (Για μόνο ένα κατάστημα)
 6.  ΦΠΑ: 24%
 7. Από αυτά που μένουν πρέπει να πληρωθεί μέρος των εξόδων που κάνουν όλοι οι επαγγελματίες αλλά…. Δεν εκπίπτουν!

Αν τωρα στα παραπάνω, προσθέσουμε και μία συνάφεια, κλείσιμο τριετίας, πενταετίας κ.τ.λ. γιατί αν δε τα δώσεις «όλο και κάτι θα σου βρούν», μπορούμε να πούμε πως ένας ελ. επαγγελματίας ή επιχειρηματίας, πρέπει να βρει χρήματα από κάποια ανεξάντλητη τσέπη για να πληρώνει το κράτος που του επιτρέπει να ζει, να εργάζεται και να αναπνέει σε αυτή τη χώρα.

Κρατήστε λοιπόν πως κάποιος για να επιβιώσει σε αυτή τη χώρα, πρέπει να εισπράξει λεφτά «μαυρα» και να πουλήσει προιόντα ή υπηρεσίες χωρίς παραστατικά! Να σημειωθεί πως αυτό άσχετα αν ο παραβάτης έχει δίκιο από ηθικής πλευράς, είναι παράνομο, χαρακτηρίζεται ως φοροδιαφυγή, φοροκλοπή και διώκεται ποινικά, επιφέροντας κάποιες φορές τσουχτερά πρόστιμα.

Και αφου κρατησουμε στο μυαλό μας τη παραπάνω παράγραφο πάμε παρακάτω:

Όπως ένας Βούλγαρος (μια και μιλάμε για τη Βουλγαρία) μπορεί να ιδρύσει μια εταιρεία (νομικό πρόσωπο) στην Ελλάδα, μία στη Ρουμανία, και μία στη Κροατία και να μένει μόνιμα στη Βουλγαρία, το ίδιο μπορεί να κάνει και ένας Έλληνας!

Πρτοβλέπεται από όλους τους νόμους, τις ευρωπαικές οδηγίες και τις ΣΑΔΦ (Συμφωνίες Αποφυγής Διπλής Φορολόγησης) που όλα τα κράτη συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, έχουν υπογράψει μεταξύ τους.

Πάμε να εξηγήσουμε απλά τη διαδικασία:

Ο Μπάμπης είναι προγραμματιστής στην Ελλάδα. Σαν νέος που είναι ψήφισε Σύριζα πριν δύο χρόνια αλλά δε του βγήκε σε καλό. Μόλις κατάλαβε πως όταν έλεγαν πως θα φορολογήσουν τους «έχοντες» εννοούσαν αυτόν, ήταν αργά.

Οπότε ο Μπάμπης έχει τρεις επιλογές:
 1. Να κάνει έναρξη επαγγέλματος κατασκευης ιστοσελίδων και ηλ. καταστημάτων στην ΔΟΥ του, και για κάθε 500 ευρώ που εισπράτει με τιμολόγιο, να αποδίδει τα 450 στο κράτος. (τουλάχιστον τη πρώτη χρονιά!)
 2. Να βάλει ένα γραφειάκι στο σαλόνι της μαμάς του και να κάνει μερικές «δουλίτσες» σε γνωστούς και φίλους μη μπορώντας να διαφημίσει τη δουλειά του ή να υπογράψει οποιαδήποτε νόμιμη σύμβαση. Αυτό, θα δουλέψει, μέχρι κάποιος γνωστός να τηλεφωνήσει στο πενταψήφιο του ΣΔΟΕ και να «καρφώσει» τον Μπάμπη. Ο Μπάμπης τότε θα πληρώσει πολλά περισσότερα από όσα έβγαλε.
 3. Να ανοίξει μία εταιρεία προγραμματισμού στη Βουλγαρία με πραγματική έδρα, όπως προβλέπεται από το νόμο, να εργάζεται απερίσπαστος, να εκδίδει παραστατικα για ΟΛΕΣ τις συνναλαγές του, να εκδίδει ενδοκοινοτικά τιμολόγια χωρίς ΦΠΑ πρός όλες τις χώρες της Ε.Ε. (Συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας) και τέλος του φορολογικού έτους, να αποδώσει το 10% των κερδών της εταιρείας του στο κράτος.

Ήδη αναφέραμε πως ο Μπάμπης δε θα έχει ΦΠΑ γιατί θα εκδίδει ενδοκοινοτικά τιμολόγια. Άρα θα μπορεί να είναι ανταγωνιστικός και να δώσει καλύτερη τιμή σε ένα υποψήφιο πελάτη από ότι οι ανταγωνιστές του! Επαναλαμβάνουμε πως το νομικό πρόσωπο (εταιρεία) ΦΟΡΟΛΟΓΕΙΤΑΙ μόνο στη χώρα που έχει τη φορολογική του ΕΔΡΑ!

Πιο απλά, δε μπορεί κάποια χώρα (η Ελλάδα ή η Β.Κορέα π.χ.) να φορολογήσει εταιρεία σε άλλη χώρα επειδή ο διαχειριστής της είναι Έλληνας! Απλά δε γίνεται! Ενδοκοινοτικά, διακρατικά, ευρωπαικά και παγκόσμια!

Τι υποχρέωση έχει όμως ο Μπάμπης εφόσον ζει στην Ελλάδα και όχι στη Βουλγαρία;

-Ο Μπάμπης, όταν αποφασίσει να βγάλει μέρισμα η εταιρεία του και να το αποδώσει σε αυτόν, πρέπει:

 1. Να πληρώσει 5% φόρο μερίσματος στη Βουλγαρία και
 2. Να δηλώσει αυτό το μέρισμα και στη φορολογική του δήλωση στην Ελλάδα και να αποδώσει τη διαφορά στο ελληνικό κράτος που αυτή τη στιγμή, είναι 10%.
 3. Εφόσον απαιτείται, να δηλώνει την εταιρεία που μετέχει στη φορολογική του δήλωση και το ποσοστό συμμετοχής του σε αυτήν.

Αν τα κάνει όλα αυτά, μπορεί να πάει στον έφορο της γειτονιάς του με μία φωτεινή επιγραφή στο στήθος του που θα γραφει: Έχω εταιρεία Προγραμματισμού στη Βουλγαρία και δε θα γίνει απολύτως τίποτα.

Η κατάσταση γίνεται ακόμα καλύτερη για τον Μπάμπη, γιατί η διανομή κερδών (μέρισματα) δεν είναι υποχρεωτική στη Βουλγαρία. Δλδ, ο Μπάμπης μπορεί να χρησιμοποιεί τα χρηματα του εφόσον έχει πληρώσει τους φόρους του στην ώρα του και όταν αποφασίσει, μετά από 2,3,5,10 χρόνια, να κάνει διανομή κερδών.

Φυσικά μέχρι τότε ο Μπάμπης, μπορεί να έχει αλλάξει τη φορολογική του κατοικία, φεύγοντας από την Ελλάδα και να πληρώσει μόνο το 5% στη Βουλγαρική κυβέρνηση.

Ποιοι τώρα κινδυνεύουν και μάλλον τα επόμενα 2 χρόνια θα τους δείτε στα κανάλια σαν παραδείγματα για να τρομοκρατηθείτε:

 • Όσοι έγιναν άπληστοι και δε δήλωσαν τα μερίσματα τους! Τα μερίσματα θεωρούνται προσωπικό εισόδημα και βάση των ΣΑΔΦ, πρέπει να καταβληθεί πρώτα ο φόρος στη χώρα που εδρεύει η εταιρεία τους (βουλγαρία) δλδ το 5% και εφόσον υπάρχει διαφορά φόρου με τη χώρα που έχουν τη φορολογική τους κατοικία όπως η Ελλάδα που έχει 15% πρέπει να πληρώσουν τη διαφορά στη χώρα τους.
 • Όσοι εκτελούν ενδοομιλικές συναλλαγές. Δλδ, αν ο Μπάμπης έχει μία εισαγωγική εταιρεία στην Ελλάδα που εισάγει παντόφλες και ανοίξει στο όνομα του άλλη μία εταιρεία  στη Βουλγαρία με ίδιο αντικείμενο με σκοπό να αφήνει το κέρδος του εκεί και να φερνει τις παντόφλες στην ελληνική εταιρεία του, ακριβότερα, τότε εκτός από πρόστιμα, θα αντιμετωπίσει πιθανότατα και στέρηση της ελευθερίας του.

Όλη η Ευρώπη συνεργάζεται αρμονικά με τις ενδοκοινοτικές συναλλαγές. Οι κυβερνήσεις προκειμένου να προστατέψουν τους πελάτες τους, παρουσιάζουν την Ευρώπη σαν κάτι σατανικό και αιμοβόρο και της εταιρείες εντός χωρών της Ε.Ε σαν «λημέρια» φοροδιαφυγής…

Όμως η αλήθεια έιναι εντελώς διαφορετική. Στις υπόλοιπες χώρες αλλάζουν φορολογική κατοικία απλά με μία προφορική δήλωση τους…

Επίσης αλήθεια είναι πως πολλά γραφεία ιδρύσεως εταιρειών έδιναν συμβουλες στους Έλληνες που πήγαιναν Βουλγαρία, να κρύβουν τα πάντα από τις Ελληνικές αρχές! Με την αυτόματη ανταλλαγή στοιχείων που ισχύει από 1-1-2017, αυτοί θα έχουν πρόβλημα.

Οπότε πρέπει να επιλέξετε προσεκτικά τους συνεργατες σας αν σχεδιάζετε μία τέτοια κίνηση και να γίνει σωστός φορολογικός σχεδιασμός, και με αυτό τον τρόπο δεν έχετε να φοβάστε τίποτα και θα μπορείτε επιτέλους να αφοσιωθείτε απερίσπαστοι σε ότι εσείς θεωρείτε σημαντικό.

Άρα λοιπόν στην ερώτηση: Είναι παράνομη η ίδρυση μιας εταιρειας στη Βουλγαρια;

Η απάντηση είναι: ΟΧΙ!

Παράνομο είναι να ληστευει τον κόπο, τα ξενυχτια και τον ιδρώτα σου το κράτος.

Παράνομο είναι να σε κάνει σκλάβο για να πληρώνονται οι Καρανίκες…

Παναγιώτης Γ. Κορφοξυλιώτης

P.korfoxyliotis@gmail.com

 

 

Advertisements